03 maj 2009

Beyan.net : Fredrik Malm (FP) om sin kandidatur till Europaparlamentet


Fredrik Malm (FP) om sin kandidatur till Europaparlamentet
2009-05-03 Inför sommarens Europaparlamentsval har Beyan.net ställt frågor till kandidater som allmänt eller i huvudsak har valt att profilera sig i den kurdiska frågan. Läs Fredrik Malms (FP) svar på frågorna.

Namn: Fredrik Malm
Ålder: 31
Yrke: Riksdagsledamot
Parti: Folkpartiet
Plats på valsedeln: 4
Partiets mandat i valet 2004: 2

Vilka är dina hjärtefrågor som politiker?

Förbättra utbildningssystemet, en bättre fungerande migrationspolitik, demokrati i Mellanöstern, motarbeta rasism och extremism.

Vilka är de huvudsakliga frågorna du vill driva i Europaparlamentet?
EU måste få en fungerande migrationspolitik - det handlar om asylrätt, arbetskraftsinvandring, former för överklagande, anhöriginvandring, människosmuggling, spionage, papperslösa m.m. 

EU måste öka trycket på Turkiet i medlemskapsförhandlingarna - det handlar om kurdernas rättigheter, minska militärens inflytande, att ersätta kemalism med respekt för olikheter och upprätta normala förbindelser med Kurdistan-Irak och inte tysta ned övergreppen på armenier och assyrier/syrianer. 

EU måste minska sitt beroende av Ryssland och Iran. Idag kommer 36% av all olja som EU-länderna importerar från Ryssland och Iran. Klimatomställningen innebär att vi kan minska vårt beroende av dessa stater och därmed få ett större politiskt handlingsutrymme i EU:s närområde.

EU bör utveckla polissamarbetet. Till exempel bör förundersökningar, tillslag etc. lättare kunna genomföras i flera länder samtidigt. Detta är viktigt för att bekämpa organiserad brottslighet.

Hur ser du på ett eventuellt framtida turkiskt medlemskap i EU?

Turkiet är inte moget för EU-medlemskap idag. Det kommer att dröja länge. EU ska öka trycket på Ankara att genomföra reformer. Det måste finnas en gräns för hur länge Turkiet kan förhala reformarbetet. Det krävs en ny konstitution, en rad förändringar för yttrandefrihet och demokrati, en förändring i attityd gentemot den kurdiska befolkningen och grannländerna. Om inte EU upprätthåller ett högt tryck på Turkiet kommer inte reformer att genomföras. EU bör lyfta den kurdiska frågan högt upp på dagordningen.

Hur ser du på Iraks framtid?

Den ser tyvärr ganska mörk ut. Å ena sidan är säkerhetsläget bättre nu. Å andra sidan innebär detta att läget mellan Bagdad och Kurdistan blir alltmer spänt. Irak kan endast överleva om makten decentraliseras. Men det finns starka tendenser till centralisering av makten, främst hos premiärminister Maliki. President Barack Obama har justerat sina tidsplaner för tillbakadragandet en aning, men det finns ändå en oro för vad som kommer att hända den dagen USA har lämnat.

För kurdernas del är det viktigaste att man löser de frågor med Bagdad som fortfarande hänger i luften. Det gäller Kirkuk och andra områden i norr, det gäller oljesektorn, peshmergans roll, maktfördelning och en del annat.

Vilken roll tror du att EU kan spela för en demokratisk utveckling i Syrien respektive Iran?
EU kommer att spela en allt viktigare roll. Då kan man också öka trycket på förändringar i dessa länder. Men här finns fortfarande risker. Till exempel kan Obama och EU blir överens om Iranpolitiken - men med konsekvensen att denna gemensamma politik inte ger önskade resultat och Iran blir en kärnvapenmakt. EU kan på olika sätt stödja oppositionsgrupper i Iran, det arbetet bör utvecklas anser jag.

En demokratisk utveckling i Syrien är inte möjlig under nuvarande regim. Syrien har också en säkerhetspolitiskt komplicerad situation som ett getingbo mellan Iran, Libanon och Israel. EU skulle kunna spela en roll genom påtryckningar för demokratiska reformer på Assadregimen. Men risken finns att stormakterna (dit hör ju EU) istället prioriterar bort sådant för att man anser att det viktigaste målet är att dra Syrien bort från Iran. Då hamnar fokus på att belöna regimen i stället för att pressa den.

Min uppfattning är att EU i högre grad bör använda sig av observatörer. När det inträffar saker i Syrien, till exempel massakern i Qamishlo för några år sedan, bör EU direkt vara på plats med en grupp personer för att undersöka vad som hänt, intervjua personer på plats och vidta åtgärder.

Hur bedömer du dina möjligheter att väljas in i Europaparlamentet?

Goda. Folkpartiet har 2 mandat och vi kan mycket väl öka i valet. Jag behöver drygt 10 000 kryss i personvalet och kommer att satsa hårt.

Övrigt:
Glöm inte att rösta den 7 juni!

27 april 2009

Kurdiska Kommitén för Malm 2009: Informationsbroschyr






<>






Fredrik kandiderar i år till Europaparlamentet för Folkpartiet och står på plats 4 på valsedeln!


Under åren i politiken har Fredrik främst arbetat med frågor som rört utbildning och utrikespolitik. Han har länge engagerat sig i kampen mot rasism och antisemitism, för kurdernas rättigheter, för ett erkännande av folkmordet på armenier & assyrier/syrianer, för stöd till oppositionen på Kuba och i Iran.
Under hans tid som ordförande för Liberala ungdomsförbundet tog de även ställning för ett självständigt Kosovo.

Rösta på Fredrik
*För ett fördjupat EU-samarbete
*Mot rasism och antisemitism
*För demokrati i Iran
*För Kurdernas rättigheter
*För ett erkännande av folkmordet 1915


Hälsningar
Kurdiska Kommittén för Malm-09 (inofficiella kampanjarbetare)

15 april 2009

Vem är Fredrik?




Malm om sport i skendemokratier

Rött kort för snack


Idrott är ett bra sätt att föra människor och folk samman brukar det heta.

Så tänkte förmodligen den som arrangerade en fotbollsmatch mellan kurdiska ungdomar och turkiska polisen i staden Van.

Det gick riktigt bra, ända fram till en av ungdomarna talade sitt modersmål.

Enligt nyhetssidan Netkurd:
En student beskriver händelsen på följande sätt: "Vi spelade en vänskapsmatch med polisen. En kamrat vill ha en pass på kurdiska. Men polisen reagerade. När hans kamrater försökte rädda honom ur polisernas händer började de slå även dem".
Polischefen har inlett en förundersökning mot poliserna, vilket är ett steg framåt.

Malm i Nyhetsmorgon

Fredrik Malm i Nyhetsmorgon om sitt bloggande!

17 mars 2009

Malm talar på 21 årsdagen av folkmordet i Kurdistan



Fredrik Malm den 16e mars 2009 på Sergels Torg

Malm: Hur känns det att gå hand i hand med nazisterna?

Fredrik Malm frågar socialdemokraterna:
Hur känns det att gå hand i hand med nazisterna?

Vad som spelar roll är att socialdemokrater, nazister, militanta vänsterextremister och extrema islamister kommer att demonstrera på samma ställe, på samma dag och mot samma sak. Hur känns det för den socialdemokratiska ledningen, frågar Fredrik Malm, riksdagsledamot för folkpartiet.

Fredrik Malms artikel i Newsmill

Malm firar och minns Mustafa Barzani















Materialet ägs av Mediakurd
Mediakurd © Jîndar Erdal Toprak
Från Serwext.com

16 mars 2009

Fredrik uttalar sig kring kurderna i Syrien

Medya Hajo skriver väldigt bra i Upsala Nya Tidning idag om förtrycket mot kurder i Syrien.

Detta är också aktuellt just nu eftersom det är 5 år sedan oroligheterna i Qamishlo där ett 30-tal kurder dödades av syrisk militär efter en fotbollsmatch. Nästa vecka är det nyårsfirande (Newroz) och det kan bli oroligt då också. Under Newroz förra året sköt syrisk militär ihjäl fyra civila demonstranter.

//Fredrikmalm.blogspot.com - 16 mars 2009


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fredrik om Europaparlamentet

Här råder ingen klosterfrid

2009-02-27
S:t Gabrielklostret i Midyat
Samtidigt som världens medier varit upptagna av amerikanskt presidentval och kriget i Gaza pågår en besynnerlig och obehaglig rättstvist i Turkiet. Det handlar om världens äldsta syrisk-ortodoxa centrum, S:t Gabrielklostret utanför Midyat i sydöstra Turkiet, skriver Fredrik Malm i Världen Idag 27/2 2009.
Klostret uppfördes år 397 efter Kristus och är i dag den viktigaste religiösa platsen för världens assyrier/syrianer. Det har överlevt islams utbredning, mongolernas erövringståg och folkmordet Seyfo som riktades mot assyrier/syrianer under första världskriget. Men nu hotas det återigen, den här gången av den turkiska staten.
För två år sedan påbörjades en rättstvist om ett stycke mark utanför klostrets mur. Detta har sedan utvecklats till en politiskt dirigerad kampanj mot hela klostrets existens. Sedan en månad tillbaka har Turkiets fastighetsverk gått till domstol för att ogiltigförklara den lagfart klostret har, som är utfärdat av Lantmäteriverket och baserad på den mark klostret haft i besittning i över 1600 år och betalat skatt för ända sedan Kemal Atatürks dagar.
Den turkiska myndigheten kräver dessutom ett provisoriskt beslagtagande, kvarstad, av klostrets mark fram tills det finns lagakraftvunnen dom. Därmed räcker det med ett beslut från åklagare, utan ens någon rättegång, för att ge turkiska staten besittningsrätten över S:t Gabrielklostrets mark.

En rad rättegångar har redan ägt rum, och vid varje tillfälle har domaren skjutit upp förhandlingarna i någon månad. Detta har skett tack vare närvaro från euro­peiska politiker, diplomater och tongivande assyrier/syrianer i diasporan. Nästa rättegång äger rum nu på tisdag 3 mars, och då kan även beslut fattas om kvarstad.
Det är fullständigt omöjligt för ett syrisk-ortodoxt kloster att känna trygghet i en sådan situation. Om statsmakten ska kontrollera marken kommer de snart kräva att kontrollera det andliga livet. Före folkmordet 1915 fanns hundratusentals kristna i sydöstra Turkiet, i dag återstår några tusen. Resten dödades eller emigrerade. Denna lilla skärva assyrier/syrianer som lever kvar i området Turabdin, runt städerna Midyat och Mardin, tillhör Mellanösterns äldsta civilisation. Men på det sätt de behandlas av den turkiska statsmakten kan snart de sista av dem tvingas bort.
De turkiska myndigheternas agerande skapar kalla kårar hos varje vän av demokrati och religionsfrihet. Det reser frågan om den turkiska regeringens ambitioner att uppfylla EU:s kriterier för medlemskap är uppriktiga eller bara ett spel för gallerierna.

Det är varken kurdiska nationalister eller turkiska sekulära radikala som driver kampanjen mot klostret. Tvärtom har rättsprocessen kopplingar till Turkiets styrande parti AKP. De byar som driver kampanjen tillhör klanen Celebi, vars ledare representerar AKP i parlamentet. Han har stor makt i området runt Midyat. Valresultaten i de tre byarna pekar på en enorm majoritet för regeringspartiet.
Det är dags att på allvar lyfta situationen om de kristna i Mellanöstern och den turkiska statens roll i förföljelserna.
Skriven av Fredrik Malm

Fredriks hälsning till Facebook gruppen

Fredrik Malm:
Idag var det kurdiskt nyårsfirande i Solnahallen. Jan Björklund höll tal och jag hade ett informationsbord om kampanjen till Europaparlamentet. Det gick jättebra! Många kom fram och ställde frågor. Ett enormt tack till Heja Badam som delade ut flygblad likt en duracellkanin!!!

Newroza we Piroz be! Nu kör vi hårt fram till 7 juni!