16 mars 2009

Här råder ingen klosterfrid

2009-02-27
S:t Gabrielklostret i Midyat
Samtidigt som världens medier varit upptagna av amerikanskt presidentval och kriget i Gaza pågår en besynnerlig och obehaglig rättstvist i Turkiet. Det handlar om världens äldsta syrisk-ortodoxa centrum, S:t Gabrielklostret utanför Midyat i sydöstra Turkiet, skriver Fredrik Malm i Världen Idag 27/2 2009.
Klostret uppfördes år 397 efter Kristus och är i dag den viktigaste religiösa platsen för världens assyrier/syrianer. Det har överlevt islams utbredning, mongolernas erövringståg och folkmordet Seyfo som riktades mot assyrier/syrianer under första världskriget. Men nu hotas det återigen, den här gången av den turkiska staten.
För två år sedan påbörjades en rättstvist om ett stycke mark utanför klostrets mur. Detta har sedan utvecklats till en politiskt dirigerad kampanj mot hela klostrets existens. Sedan en månad tillbaka har Turkiets fastighetsverk gått till domstol för att ogiltigförklara den lagfart klostret har, som är utfärdat av Lantmäteriverket och baserad på den mark klostret haft i besittning i över 1600 år och betalat skatt för ända sedan Kemal Atatürks dagar.
Den turkiska myndigheten kräver dessutom ett provisoriskt beslagtagande, kvarstad, av klostrets mark fram tills det finns lagakraftvunnen dom. Därmed räcker det med ett beslut från åklagare, utan ens någon rättegång, för att ge turkiska staten besittningsrätten över S:t Gabrielklostrets mark.

En rad rättegångar har redan ägt rum, och vid varje tillfälle har domaren skjutit upp förhandlingarna i någon månad. Detta har skett tack vare närvaro från euro­peiska politiker, diplomater och tongivande assyrier/syrianer i diasporan. Nästa rättegång äger rum nu på tisdag 3 mars, och då kan även beslut fattas om kvarstad.
Det är fullständigt omöjligt för ett syrisk-ortodoxt kloster att känna trygghet i en sådan situation. Om statsmakten ska kontrollera marken kommer de snart kräva att kontrollera det andliga livet. Före folkmordet 1915 fanns hundratusentals kristna i sydöstra Turkiet, i dag återstår några tusen. Resten dödades eller emigrerade. Denna lilla skärva assyrier/syrianer som lever kvar i området Turabdin, runt städerna Midyat och Mardin, tillhör Mellanösterns äldsta civilisation. Men på det sätt de behandlas av den turkiska statsmakten kan snart de sista av dem tvingas bort.
De turkiska myndigheternas agerande skapar kalla kårar hos varje vän av demokrati och religionsfrihet. Det reser frågan om den turkiska regeringens ambitioner att uppfylla EU:s kriterier för medlemskap är uppriktiga eller bara ett spel för gallerierna.

Det är varken kurdiska nationalister eller turkiska sekulära radikala som driver kampanjen mot klostret. Tvärtom har rättsprocessen kopplingar till Turkiets styrande parti AKP. De byar som driver kampanjen tillhör klanen Celebi, vars ledare representerar AKP i parlamentet. Han har stor makt i området runt Midyat. Valresultaten i de tre byarna pekar på en enorm majoritet för regeringspartiet.
Det är dags att på allvar lyfta situationen om de kristna i Mellanöstern och den turkiska statens roll i förföljelserna.
Skriven av Fredrik Malm