03 maj 2009

Beyan.net : Fredrik Malm (FP) om sin kandidatur till Europaparlamentet


Fredrik Malm (FP) om sin kandidatur till Europaparlamentet
2009-05-03 Inför sommarens Europaparlamentsval har Beyan.net ställt frågor till kandidater som allmänt eller i huvudsak har valt att profilera sig i den kurdiska frågan. Läs Fredrik Malms (FP) svar på frågorna.

Namn: Fredrik Malm
Ålder: 31
Yrke: Riksdagsledamot
Parti: Folkpartiet
Plats på valsedeln: 4
Partiets mandat i valet 2004: 2

Vilka är dina hjärtefrågor som politiker?

Förbättra utbildningssystemet, en bättre fungerande migrationspolitik, demokrati i Mellanöstern, motarbeta rasism och extremism.

Vilka är de huvudsakliga frågorna du vill driva i Europaparlamentet?
EU måste få en fungerande migrationspolitik - det handlar om asylrätt, arbetskraftsinvandring, former för överklagande, anhöriginvandring, människosmuggling, spionage, papperslösa m.m. 

EU måste öka trycket på Turkiet i medlemskapsförhandlingarna - det handlar om kurdernas rättigheter, minska militärens inflytande, att ersätta kemalism med respekt för olikheter och upprätta normala förbindelser med Kurdistan-Irak och inte tysta ned övergreppen på armenier och assyrier/syrianer. 

EU måste minska sitt beroende av Ryssland och Iran. Idag kommer 36% av all olja som EU-länderna importerar från Ryssland och Iran. Klimatomställningen innebär att vi kan minska vårt beroende av dessa stater och därmed få ett större politiskt handlingsutrymme i EU:s närområde.

EU bör utveckla polissamarbetet. Till exempel bör förundersökningar, tillslag etc. lättare kunna genomföras i flera länder samtidigt. Detta är viktigt för att bekämpa organiserad brottslighet.

Hur ser du på ett eventuellt framtida turkiskt medlemskap i EU?

Turkiet är inte moget för EU-medlemskap idag. Det kommer att dröja länge. EU ska öka trycket på Ankara att genomföra reformer. Det måste finnas en gräns för hur länge Turkiet kan förhala reformarbetet. Det krävs en ny konstitution, en rad förändringar för yttrandefrihet och demokrati, en förändring i attityd gentemot den kurdiska befolkningen och grannländerna. Om inte EU upprätthåller ett högt tryck på Turkiet kommer inte reformer att genomföras. EU bör lyfta den kurdiska frågan högt upp på dagordningen.

Hur ser du på Iraks framtid?

Den ser tyvärr ganska mörk ut. Å ena sidan är säkerhetsläget bättre nu. Å andra sidan innebär detta att läget mellan Bagdad och Kurdistan blir alltmer spänt. Irak kan endast överleva om makten decentraliseras. Men det finns starka tendenser till centralisering av makten, främst hos premiärminister Maliki. President Barack Obama har justerat sina tidsplaner för tillbakadragandet en aning, men det finns ändå en oro för vad som kommer att hända den dagen USA har lämnat.

För kurdernas del är det viktigaste att man löser de frågor med Bagdad som fortfarande hänger i luften. Det gäller Kirkuk och andra områden i norr, det gäller oljesektorn, peshmergans roll, maktfördelning och en del annat.

Vilken roll tror du att EU kan spela för en demokratisk utveckling i Syrien respektive Iran?
EU kommer att spela en allt viktigare roll. Då kan man också öka trycket på förändringar i dessa länder. Men här finns fortfarande risker. Till exempel kan Obama och EU blir överens om Iranpolitiken - men med konsekvensen att denna gemensamma politik inte ger önskade resultat och Iran blir en kärnvapenmakt. EU kan på olika sätt stödja oppositionsgrupper i Iran, det arbetet bör utvecklas anser jag.

En demokratisk utveckling i Syrien är inte möjlig under nuvarande regim. Syrien har också en säkerhetspolitiskt komplicerad situation som ett getingbo mellan Iran, Libanon och Israel. EU skulle kunna spela en roll genom påtryckningar för demokratiska reformer på Assadregimen. Men risken finns att stormakterna (dit hör ju EU) istället prioriterar bort sådant för att man anser att det viktigaste målet är att dra Syrien bort från Iran. Då hamnar fokus på att belöna regimen i stället för att pressa den.

Min uppfattning är att EU i högre grad bör använda sig av observatörer. När det inträffar saker i Syrien, till exempel massakern i Qamishlo för några år sedan, bör EU direkt vara på plats med en grupp personer för att undersöka vad som hänt, intervjua personer på plats och vidta åtgärder.

Hur bedömer du dina möjligheter att väljas in i Europaparlamentet?

Goda. Folkpartiet har 2 mandat och vi kan mycket väl öka i valet. Jag behöver drygt 10 000 kryss i personvalet och kommer att satsa hårt.

Övrigt:
Glöm inte att rösta den 7 juni!